Matkailusta varsinkin kotimaassamme on tullut tänä ja viime vuonna yhä suositumpaa. Tämän osoittaa jo se, että uusia matkailuajoneuvoja on rekisteröity vuoden 2021 ensimmäisellä vuosipuoliskolla lähes 2 000 kappaletta. Se on ennätyksellisen paljon ja osoittaa, että karavaanimatkailu on kovassa nousussa. Vastaavana aikana uusia retkeilyautoja on rekisteröity melkein 400 kappaletta. Helteisessä heinäkuussa kauppoja tehtiin ahkerasti, uusia rekisteröintejä oli 428 kappaletta.
Hyviä syitä ryhtyä karavaanariksi
Kun sinulla on matkailuajoneuvo, sinulla on käytännössä pyörillä liikkuva pienoiskoti. Lomamatkat ja sukulais- & tuttavavierailut onnistuvat kätevästi. Oma sänky kulkee mukanasi; kuvittele, kuinka ihana siihen on päivän päätteeksi kellahtaa. Kuinka lokoisaa onkaan ottaa päiväunet omassa pikku pesässä, vaikkapa harrastuspäivän lomassa; olet esimerkiksi aamupäivällä jossain tapahtumassa ja menet sitten illalla vielä konserttiin tai teatteriin. Mahdollisuudet ajaa ja majoittua sinne, minne haluaa, ovat melkeinpä rajattomat. Alueet ja maisemat vaihtuvat, tapaat monenlaisia ihmisiä ja tunnet varmasti yhteenkuuluvuuden tunnetta. Jos taas kaipaat omaa rauhaa ja yksinoloa, sekin varmasti onnistuu. Tuet matkoillasi yrittäjiä, kuntia, kaupunkeja, yleensäkin siis monenlaisia elinkeinoja. Voit liikkua vapaasti omien aikataulujesi mukaisesti, vaikka ympärivuotisesti. Tavarat ja mahdolliset harrastusvälineet ovat aina mukana. Kesken matkan voit pysähtyä kauniille paikalle, keittää kahvit ja nauttia jääkaapin viileistä antimista. Samalla pysähdyksellä hoituvat wc-asiatkin.
Matkailuauto vai -vaunu tai kenties ns. retkeilyauto?
Minkälaisen matkailuajoneuvon hankkii, riippuu monesta asiasta ja omista mieltymyksistä. Ensimmäisenä on kuitenkin mietittävä, minkälainen on käytettävissä oleva rahamäärä ja hankitaanko ajoneuvo uutena vai käytettynä. Uusien matkailuautojen keskihinta on 60 000-70 000 euroa ja vaunujen 25 000-35 000 euroa. Vastaavasti käytettyjen matkailuautojen keskihinta on 25 000-35 000 euroa ja vaunujen 15 000-25 000
Matkailuvaunun kohdalla täytyy selvittää käytettävän vetoauton sallittu perävaunumassa, se on ilmoitettu rekisteriotteessa. Vaunu tulee kevyesti auton perässä, eli sen vetäminen on helppoa. Peruuttamista sen kanssa joutuu melko varmasti harjoittelemaan jonkin verran. Matkailuauton kohdalla on hyvä tarkistaa kuljettajan ajokortin riittävyys, yleensä AB-ajokortti riittää; ajaminen sujuu mukavasti monipuolisten peilien ja hyvän näkyvyyden ansiosta.
Molempien kohdalla on hyvä pohtia käyttötarkoitusta ja sitä, käytetäänkö ajoneuvoa vain kesällä vai ympäri vuoden. Talviolosuhteissa lämmitys-, vesi- ja jätevesijärjestelmien toimivuus on olennaisen tärkeää. Tutustu molemmissa myös koko- ja pohjaratkaisuihin: montako makuupaikka tarvitaan, halutaanko pari- vai erillisvuoteet, tarvitaanko kerrossänkyä (lapsille) ja minkälaisia säilytystiloja tarvitaan. Esimerkiksi talvikäytössä vaatteet tarvitsevat paljon kaappitilaa ja mahdollisesti kuivatusta. Mukana matkustavat lemmikit ja niiden tarpeet asettavat myös omat vaatimuksensa matkailuajoneuvolle.
Retkeilyautoiksi kutsutaan yleensä matkailuautoja, jotka on tehty pakettiauton peltikuoriin. Täytyy myöntää, että omat tietoni ko. ajoneuvojen osalta ovat minimaaliset. Olen toki nähnyt niitä leirintäalueilla ja monet niistä näyttävät ihanan persoonallisilta. Niille on varmasti omat kannattajakuntansa ja pikaisen googlettamisen perusteella tietoja on tarjolla mukavasti. Silmiini osui jo muutamia aihetta käsitteleviä blogeja; käyttäjien kokemukset ovat mielestäni niitä parhaita tiedonlähteitä, suosittelen lukemaan.
Tietoa matkailuajoneuvoista on runsaasti saatavilla, esimerkiksi netistä, Caravan-messuilta, alan liikkeistä, Caravan-lehdestä ja eritoten ”vanhoilta” karavaanareilta. Tästä pääset SF-Caravan ry:n sivuille.
Testaa ensin
Jos mielessä alkaa kovasti kutkuttamaan matkailuajoneuvon hankkiminen, niin kannattaa ehdottomasti testata sitä tunnetta aluksi vuokravälineen avulla. Sitä kautta pääsee jo paremmin tuntumaan siitä, ovatko auton tai vaunun tilat ja pohjaratkaisu itselle sopivia, minkälaisia ovat tarvittavat varusteet, miltä ajaminen tai vetäminen tuntuu ja ennen kaikkea, tuntuuko laji lainkaan omalta. Jos mahdollista, niin testaus kannattaa ajoittaa sesongin ulkopuolelle, koska vuokraus- ja leirintähinnat ovat todennäköisesti edullisempia tuolloin.
Uusi vai käytetty
Käytetyn hankkiminen ensimmäiseksi matkailuajoneuvoksi on yleensä suositeltava vaihtoehto. Vaikka uusi on aina uusi, niin käytetyn puolesta puhuvat sen edullisempi hankintahinta, sen mahdolliset ns. lastentaudit ovat varmasti tulleet jo ilmi ja takuutakin saattaa olla vielä jäljellä. Jos karavaanarina oleminen onkin jotain aivan muuta, kuin mitä ajatteli sen olevan ja päättää luopua ajoneuvosta, niin hinnan pudotus käytetystä verrattuna uuteen on huomattavasti pienempi.
Yhteisomistus
Joskus sopiva vaihtoehto on yhteisomistuksessa oleva matkailuajoneuvo. Tällaisessa tilanteessa on viisasta tehdä tarkka sopimus kaikesta, mm. kulujen jakoperusteista, huolloista ja kunnossapidosta kuin myös käyttövuoroista. Näin vältytään parhaiten mahdollisilta ja melko todennäköisesti jälkikäteen tulevilta ongelmilta.
Huomioitavaa
Siinä vaiheessa, kun olet päätymässä käytetyn matkailuajoneuvon omistajaksi, muutamia asioita on syytä ottaa huomioon. Eli selvitä sen kunto huolella ja vaadi todistusta kosteusmittauksesta. Kaikkien kaasulaitteiden tulee olla tarkistetut, ja myös koeponnistuksen tulee olla tehtynä. Sähkölaitteiden pitää myös olla toimintakuntoisia. Tarkista, onko katsastus voimassa ja onko ajoneuvo liikennekäytössä. Huomioi vielä matkailuauton kohdalla, että verojen tulee olla maksettuna.
Mieti, missä säilytät matkailuajoneuvoasi silloin, jos/kun se on käyttämättömänä. Varsinkin vaunun kohdalla voi pohtia mm. seuraavia asioita: vietkö sen johonkin kausipaikalle, vuokraatko sille jostakin hallitilaa, säilytätkö sitä omalla pihallasi vai saatko viedä sen esim. jonkun tuttavan tontille.
Lopuksi
Mikäli vähänkään tunnet kipinää karavaanarielämää kohtaan, lähde rohkeasti mukaan kokeilemaan. Liittymällä Suomessa matkailuajoneuvojen käyttäjien kuluttajajärjestö SF-Caravan ry:n jäseneksi, saat aina uusinta tietoa siitä, mitä alalla tapahtuu. Jäseneksi liittyminen onnistuu tästä, voit halutessasi antaa numeron 159365-1 kohtaan jäsenhankkijan jäsennumero.
Moikataan kun kohdataan!