Toukokuun scillat

Toukokuu

Vuoden viidennessä kuukaudessa on 31 päivää. Kuukausi on saanut suomalaisen nimensä toukotöistä;  toukokuussa viljapellot kynnetään ja sitten kylvetään. Suomessa toukokuuta pidetään kevään viimeisenä kuukautena.

Vappu, suomalaisen työn päivä

Vappuna 1.5. juhlistetaan kevään tuloa; päivä on myös työväen ja ylioppilaiden iloinen juhlapäivä. Tämä suomalaisen työn päivä on virallinen liputuspäivä. Ilmapallot, serpentiinit, karnevaalimainen pukeutuminen, sima, munkit, tippaleivät ja aikuisväestöllä kuohuvat juomat kuuluvat olennaisena osana Vapun viettoon.

Vappu

Eurooppa-päivä

Eurooppa-päivää vietetään Euroopassa 9. toukokuuta, jolloin juhlistetaan historiallista Schumannin julistusta. Sitä pidetään Euroopan unionin perustamisen ensimmäisenä askeleena. Päivä on vakiintunut liputuspäivä, silloin juhlistetaan samalla myös Euroopan rauhaa ja yhtenäisyyttä.

Helatorstai

Helatorstaita vietetään 40 päivää pääsiäisen jälkeen. Päivän toinen nimi on Kristuksen taivaaseenastumisen päivä. Vuonna 2024 helatorstai on 9.5.

J. V. Snellmanin päivä, suomalaisuuden päivä

Päivää vietetään 12. toukokuuta suomen kielen asemaan merkittävästi vaikuttaneen J. V. Snellmanin kunniaksi. Päivä on Johan Vilhelm Snellmanin syntymäpäivä ja myös vakiintunut liputuspäivä. Snellman korosti suomen kielen aseman lisäksi suomalaisen kirjallisuuden julkaisemista ja oman rahan saamista Suomelle. Snellman oli filosofi, kirjailija ja sanomalehtimies.

Äitienpäivä

Vuosittain äitien kunniaksi vietettävän juhlapäivän ajankohta vaihtelee maittain; Suomessa äitejä juhlitaan aina toukokuun toisena sunnuntaina, päivä on myös virallinen liputuspäivä. Vuonna 2024 äitienpäivä on 12.5.

Äitienpäivä

Kaatuneitten muistopäivä

Kaatuneitten muistopäivää vietetään Suomessa joka vuosi toukokuun kolmantena sunnuntaina; päivän historia alkaa vuodesta 1940. Vuonna 2024 päivä on 19.5. Päivänä käydään sankarihaudoilla ja kunnioitetaan kaikilla Suomen alueilla, suomalaisia koskettaneissa sodissa ja taiteluluonteisissa tehtävissä kaatuneita, teloitettuja ja vankileirillä kuolleita. Päivä on vakiintunut liputuspäivä.

Helluntaipäivä

Helluntai on kristillinen juhlapäivä, vuonna 2024 se on sunnuntaina 19.5. Suomenkielisen nimensä päivä on saanut Ruotsin kautta sanoista helig dag, pyhä päivä.

Luonnon monimuotoisuuden päivä

YK:n yleiskokouksen julistuksella vietetään kansainvälistä luonnon monimuotoisuuden päivää 22.5. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta ja ymmärrystä luonnon monimuotoisuudesta. Myös ympäristön suojelusta, kestävästä luonnon hyödyntämisestä ja hyötyjen tasapuolisemmasta jakamisesta tehdään tutumpaa.

Luonnon monimuotoisuus

Maailman tupakaton päivä

Maailman terveysjärjestön eli WHO:n vuonna 1987 perustama maailman tupakaton päivä pyrkii lisäämään tietoutta tupakoinnin terveysriskeistä sekä suojelemaan tulevia sukupolvia. Päivä on 31.5., eli vuonna 2024 se on perjantaina.

Vanhan kansan luontotietoutta

  • jos sammakonpoika Erkkinä (18.5.) elää, niin ruis Jaakkona (25.7.) helää
  • Erkin vilu kesän ilo
  • Erkki turjus turkki päällä, Urpaanus (25.5.) liinapaitasillaan