Lokakuu

Lokakuu

Vuoden kymmenennessä kuukaudessa on 31 päivää. Suomenkielisen nimensä kuukausi on saanut kuraisista keleistä, lokakuussa on yleensä lokaista ja likaista. Suomessa on niukasti aurinkoisia päiviä; lämpötilojen ero päivällä ja yöllä on pieni tai melkeinpä olematon.

Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen päivä

Aikansa suuren kansalaisvaikuttajan Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen päivää vietetään 1. lokakuuta; vuonna 2023 päivä on sunnuntai. Miinan, joka syntyi 4.6.1866, työn jälki on vieläkin nähtävissä yhteiskunnan monilla osa-alueilla. Sisäministeriö suosittaa liputusta, päivästä tulee vakiintunut liputuspäivä vuonna 2023. Tästä pääset Miina Sillanpään Seuran sivuille, johon on koottu monipuolisesti tietoa koko kansan Miinasta.

Mikkelinpäivä

Kristillinen juhlapäivä, joka on alun perin on omistettu arkkienkeli Mikaelille. Nykyään päivä on kaikkien enkelien päivä. Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa päivää vietetään syyskuun 29. päivää seuraavana sunnuntaina. Vuonna 2023 se on 1. lokakuuta.

Aleksis Kiven ja suomalisen kirjallisuuden päivä

Aleksis Kiven (syntyjään Stenvall) päivää vietetään 10. lokakuuta, joka vuonna 2023 on tiistai. Aleksis Kiveä pidetään Mikael Agricolan ja Elias Lönnrotin rinnalla suomalaisen kansallisuuskirjallisuuden luojana. Hänen tunnetuimpia teoksiaan ovat Seitsemän veljestä ja Nummisuutarit. Ajatuksemme suomalaisuudesta ovat muotoutuneet paljolti hänen teoksiensa pohjalta. Tämä Kiven syntymäpäivä on vakiintunut liputuspäivä.

Kirjallisuus

Kansainvälinen YK:n päivä

Yhdistyneiden kansakuntien päivää vietetään lokakuun 24. päivänä, vuonna 2023 se on tiistai. YK on perustettu vuonna 1945 ja sen toiminnan raamit on kirjattu YK:n peruskirjaan. Se astui voimaan 24.10.1945, ko. päivä on ollut kansainvälinen YK:n päivä vuodesta 1948 lähtien. Tästä pääset Suomen YK-Liiton sivuille. Päivä on vakiintunut liputuspäivä.

Yhdistyneet kansakunnat

Talviaika

Kesäaika päättyy ja talviaika alkaa sunnuntaina 29.10.2023 klo 4.00, jolloin kelloja siirretään tunti taaksepäin.

Talviaika

Vanhan kansan luontotietoutta

  • jos lokakuussa akkunat ovat jäässä, niin tammikuussa vettä sataa
  • minä päivänä metsä kuurassa lokakuussa, sinä päivänä toukokuussa lehti vihoittaa
  • jos pihlajassa on lokakuussa paljon marjoja, tulee sateinen syksy ja vähäluminen talvi