Tammikuu

Tammikuu

Vuoden ensimmäisessä kuukaudessa on 31 päivää. Kuukauden suomenkielinen nimi kuvastaa talven sydän-/keskialuetta; vuoden haastavin ajankohta talvi on puolivälissä. Tammikuu on helmikuun ohella vuoden kylmin kuukausi.

Uudenvuodenpäivä

Uudenvuodenpäivä on vuoden ensimmäinen päivä ja samalla vuoden ensimmäinen pyhäpäivä. Vuonna 2023 päivä on sunnuntai.

Loppiainen

Loppiaista vietetään 6. tammikuuta, vuonna 2023 päivä on perjantai. Nimi viittaa jouluajan loppumiseen ja se onkin joulunajan viimeinen juhlapäivä. Loppiainen on kristittyjen vanhimpia juhlia, luterilaisessa kirkossa se on itämaan tietäjien pyhä, samoin kuin protestanttisessa ja katolisessa kirkossa aiheena on idän tietäjien vierailu Jeesus-lapsen seimen luona. Ortodoksit muistavat ko. juhlapäivänä Jeesuksen kasteseremoniaa.

Nuutinpäivä

Nuutinpäivä on tammikuun 13. päivä, vuonna 2023 se on perjantai. Joulun juhlakausi päättyy lopullisesti ko. päivään; joulukuusi viedään pois ja joulukoristeet kerätään odottamaan seuraavaa joulua. Nuutinpäivään liittyvä perinne nuuttipukeista on säilynyt esimerkiksi Lounais-Suomessa joillakin paikkakunnilla; pukit kiertävät talosta taloon ja kysyvät lupaa tulla sisään. Sisään päästyään he yleensä laulavat tai esittävät jonkun lorun pientä palkkaa vastaan. ”Hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi” on monelle tuttu sananlasku.

Vainojen uhrien muistopäivä

Vainojen uhrien muistopäivä vietetään 27. tammikuuta, vuonna 2023 se on perjantai. Päivä on kansainvälinen holokaustissa menehtyneiden muistopäivä. Yhdistyneiden Kansakuntien eli YK:n sivistysohjelma pyrkii muistuttamaan kaikista holokaustiin ja joukkumurhiin liittyvistä synkistä teoista ja niiden seuraamuksista, jotta tulevaisuudessa pystyisimme välttämään vastaavat kauheudet.

Vanhan kansan luontotietoutta

  • tammi = napa, akseli, keskipuu; tammikuu eli sydänkuu on aika, joka jakaa  vuoden vaikeimman kauden, talven, kahtia – tammikuu on siis keskellä
  • tammikuussa kaadettu puu ei lahoa, ei homehdu, eikä halkeile
  • pakkanen pyryn perästä, pahailma pakkasesta