Marraskuu

Marraskuu

Vuoden yhdestoista kuukausi pitää sisällään 30 päivää. Kuukauden suomenkielinen nimi juontaa juurensa sanoista marras ja martaat; marras merkitsee kuollutta, martaat kuolleiden henkiä. Marraskuussa luonto tavallaan kuolee asettuessaan talvilepoon. Kuolema on läsnä Pyhäinpäivänä, aiemmin pyhäinmiestenpäivänä, jolloin muistellaan aiempia sukupolvia.

Pyhäinpäivä

Pyhäinpäivää, joka tunnettiin aiemmin nimellä pyhäinmiestenpäivä, vietetään 31.10. ja 6.11. välisenä lauantaina. Vuonna 2023 päivä on 5. marraskuuta. Edesmenneiden läheisten haudoille viedään kynttilöitä ja kukkia sekä muistellaan heitä. Suomessa päivä on harras ja hiljainen.

Pyhäinpäivä

Ruotsalaisuuden päivä, Kustaa Aadolfin päivä

Ruotsalaisuuden päivää vietetään vuosittain 6. marraskuuta, vuonna 2023 päivä on maanantai. Alkuperäisenä ajatuksena on ollut yhteenkuuluvuuden tunteen lisääminen ruotsinkielisen väestön keskuudessa. Nykyään päivän tavoitteena on em. lisäksi kunnioittaa sitä, että Suomi on kaksikielinen maa. Myös ruotsinkielinen kulttuuriperintö ja ruotsin kieli halutaan tehdä näkyväksi. Ruotsalainen kansanpuolue käynnisti perinteen vuonna 1908. Kuningas Gustav II Adolf kaatui 30-vuotisessa sodassa 6.11.1632, joten hänen kuolinpäivänsä on valikoitunut ko. päiväksi. Päivä on vakiintunut liputuspäivä.

Isänpäivä

Isänpäivää vietetään Suomessa marraskuun toisena sunnuntaina eli vuonna 2023 päivä on 12.11. Muualla maailmassa ajankohta vaihtelee. Päivä on virallinen liputuspäivä.

Isänpäivä

Lapsen oikeuksien päivä

Vuosittain 20. marraskuuta vietetään kansainvälistä Lapsen oikeuksien päivää, vuonna 2023 päivä on maanantai. Sen yhteydessä on 20. – 26.11. vietettävä lapsen oikeuksien teemaviikko. Viikon tarkoituksena on lisätä tietoutta lapsen oikeuksien sopimuksesta ja oikeuksien toteutumisesta. Vuoden 2023 tarkempi teema on lapsen oikeus hyvinvointiin. Päivä on ollut vakiintunut liputuspäivä vuodesta 2020 lähtien.

Lapsen oikeuksien päivä

Vanhan kansan luontotietoutta

  • Martti (10.11.) maita vahvistaapi
  • Liisan (19.11.) liukkaat ja Kaisan (25.11.) kaljamat sulattavat usein lumet vähiin
  • Jos Antti (30.11.) lotisee, niin joulu komeilee