Vuoden kolmannessa kuukaudessa on 31 päivää. Maaliskuun nimestä on esitetty epävarmoina pidettäviä selityksiä. Nimi voisi liittyä sanasta maa johdettuun adjektiiviin maallinen, joka tarkoittaa maaliskuussa alkavaa maan paljastumista. Maaliskuun nimi voisi liittyä myös mahlaan, joka alkaa virrata maaliskuussa.
Kansainvälinen naistenpäivä
Päivää vietetään 8.3., ensimmäisen kerran sitä on vietetty 8.3.1975. YK:n julistaman päivän historia ulottuu kuitenkin jo 1900-luvun alkuun. Kansainvälinen naistenpäivä on monissa maissa virallinen juhlapäivä. Sen kunniaksi pukeudutaan usein violettiin ja vihreään. Violetti symboloi oikeudenmukaisuutta ja omanarvontuntoa, vihreä puolestaan edustaa toivoa. Vuonna 2022 päivän teemana on ”sukupuolten tasa-arvoa tänään kestävän huomisen puolesta”. Lue aiheesta lisää tästä.

Minna Canthin päivä, tasa-arvon päivä
Päivää on virallinen liputuspäivä, sitä vietetään 19.3. Minna Canthin ja tasa-arvon kunniaksi. Minna Canth oli suomalainen kirjailija ja yhteiskunnallinen vaikuttaja. Hän toi näkemyksiään rohkeasti esille lehtijutuissa, näytelmissä ja novelleissa; hän taisteli oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon puolesta. Hänen ansiostaan Suomi on edelläkävijämaa tasa-arvossa ja koulutuksessa.
Kevätpäiväntasaus
Kevätpäiväntasauksessa 20.3.2023 yö ja päivä ovat suunnilleen yhtä pitkiä. Valo lisääntyy, luonto herää ja kevään merkit lisääntyvät. Erityisesti kurjet ja muut linnut palaavat näihin aikoihin pesimäseuduilleen.

Kesäaika
Kesäaika alkaa sunnuntaina 26.3.2023 klo 3.00, jolloin kelloja siirretään tunnilla eteenpäin.

Vanhan kansan luontotietoutta
- mateenkudun siirtyminen pitkälle maaliskuulle ennustaa pitkää kevättä
- kevätpäiväntasauksen aikoihin olisi pajut, lepät ja lutikat hävitettävä
- mikä Mariana (Marian ilmestyspäivä) katolla, se Erkkinä (18.5.) maassa