Maaliskuu

Maaliskuu

Vuoden kolmannessa kuukaudessa on 31 päivää. Maaliskuun nimestä on esitetty epävarmoina pidettäviä selityksiä. Nimi voisi liittyä sanasta maa johdettuun adjektiiviin maallinen, joka tarkoittaa maaliskuussa alkavaa maan paljastumista. Maaliskuun nimi voisi liittyä myös mahlaan, joka alkaa virrata maaliskuussa.

Laskiaissunnuntai

Paastonajan alkaessa vietetään laskiaista; juhlapäiviä ovat laskiaissunnuntai ja sen jälkeen vietettävä laskiaistiistai. Laskiaissunnuntaita vietetään seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä, vuonna 2025 maaliskuun 2. päivä. Sen jälkeen tulee laskiaistiistai, jonka jälkeisestä keskiviikosta (tuhkakeskiviikko) alkava paastonaika kestää 40 arkipäivää pääsiäissunnuntaihin asti. Paaston aikana ortodoksisissa ja katolisissa kirkoissa pidättäydytään lihan syömisestä. Paasto kuuluu myös luterilaiseen perinteeseen, mutta harvemmin pidättäydytään tietystä ruuasta.

Laskiaistiistai

Laskiainen
Laskiasipullan täytteenä voi olla mantelia tai hilloa

Laskiaistiistaita vietetään vuonna 2025 maaliskuun neljäntenä päivänä, joka on tiistai. Silloin syödään hernerokkaa, pannukakkuja ja laskiaispullia, mäenlaskua unohtamatta.

Kansainvälinen naistenpäivä

Päivää vietetään 8.3., ensimmäisen kerran sitä on vietetty 8.3.1975. YK:n julistaman päivän historia ulottuu kuitenkin jo 1900-luvun alkuun. Kansainvälinen naistenpäivä on monissa maissa virallinen juhlapäivä. Sen kunniaksi pukeudutaan usein violettiin ja vihreään. Violetti symboloi oikeudenmukaisuutta ja omanarvontuntoa, vihreä puolestaan edustaa toivoa. Lue päivän aiheesta ja teemoista lisää tästä.

Kansainvälinen naistenpäivä

Minna Canthin päivä, tasa-arvon päivä

Päivää on virallinen liputuspäivä, sitä vietetään 19.3. Minna Canthin ja tasa-arvon kunniaksi. Minna Canth oli suomalainen kirjailija ja yhteiskunnallinen vaikuttaja. Hän toi näkemyksiään rohkeasti esille lehtijutuissa, näytelmissä ja novelleissa; hän taisteli oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon puolesta. Hänen ansiostaan Suomi on edelläkävijämaa tasa-arvossa ja koulutuksessa.

Kevätpäiväntasaus

Kevätpäiväntasauksessa 20.3.2025 yö ja päivä ovat suunnilleen yhtä pitkiä. Valo lisääntyy, luonto herää ja kevään merkit lisääntyvät. Erityisesti kurjet ja muut linnut palaavat näihin aikoihin pesimäseuduilleen.

Kevätpäiväntasaus

Kesäaika

Kesäaika alkaa sunnuntaina 30.3.2024 klo 3.00, jolloin kelloja siirretään tunnilla eteenpäin.

Kesäaika

Vanhan kansan luontotietoutta

  • mateenkudun siirtyminen pitkälle maaliskuulle ennustaa pitkää kevättä
  • kevätpäiväntasauksen aikoihin olisi pajut, lepät ja lutikat hävitettävä
  • mikä Mariana (Marian ilmestyspäivä 17.3.) katolla, se Erkkinä (18.5.) maassa