Budjetointi, osa 2

Budjetointi, osa 2

Taloudellinen vapaus (passiivinen tulo)

Osakkeet

Olen ostanut *Nordnetin kautta myös pienen määrän kahden eri yhtiön osakkeita. Ostoperusteena toisiin minulla oli intuitio yrityksen menestymisestä, ja sellaisia merkkejä on viime aikoina ollut luettavissa. Toiset ostin yhtiön tunnettavuuden takia: siitä olen saanut jo vähän osinkojakin, verojen jälkeen 2,57 €. Jotakin saattaa huvittaa ko. summa, mutta minusta oikeastikin tuntui mukavalta saada tuo raha. Suunnitelmana minulla on pitää nämä nyt vuoden, opettelu- ja kokeilumielessä katson, miten näiden kanssa käy. Saatan ostaa vielä lisää jonkun muun yhtiön osakkeita. Varsinkin kun uutta valmennusta on aiheeseen liittyen tulossa.

Jalometallit

Jalometallit

Kulta ja hopea ovat olleet rahaa jo tuhansia vuosia sitten. Tähän voisi kirjoittaa pitkän tarinan rahajärjestelmän historiasta ja kultakannasta, suosittelen em. asioista kiinnostuneita hakemaan tietoa netin syövereistä. Kirjoitin aiemmin Osuuspankista lunastamistani rahasto-osuuksista. Lunastin ne siksi, että halusin osan varoistani olevan varmasti arvonsa pitävässä muodossa eli kullassa. Ja nimenomaan fyysisessä, ei paperimuodossa olevassa eli ETF:ssä. Itse en luota siihen, että jos minulla olisi kultaa vain paperilla, onko siinä mainittua tuotetta oikeasti olemassakaan. Miten sitten, jos haluaisin sen itselleni, miten se tapahtuisi? Kultaa on rajallinen määrä ja sitä on mahdotonta valmistaa lisää. Setelit ovat paperia ja kolikot metalliseosta, niitä pystytään painamaan loputtomasti. Niiden arvo perustuu vain yhteiseen luottamukseen. Nykyinen rahajärjestelmä tulee varmasti muuttumaan, ehkä vielä palataan takaisin esim. osittaiseen kultakantaan. Keskuspankit ovat hankkineet viime vuosina suuria määriä kultaa omistukseensa, näille ostoille on varmasti joku hyvä syy. Minä olen hankkinut itselleni pienen kultakimpaleen Voima Gold Oy:ltä. Se on suomalainen yritys, jonne tilin avaaminen ja kullan ostaminen on helppoa. Omistamani kulta on säilytyksessä Voiman holvissa, josta voin halutessani käydä nostamassa sen. Aion pitää kullan toistaiseksi säilytyksessä, harkitsen sen myyntiä vain, jos talouteeni tulee joku erittäin tiukka tilanne. Kultaa voi hankkia esim. myös Kultaeevalta, Rasmussenilta tai Tavexilta. Olen suunnitellut myös hopean ostoa, lähinnä kolikkoina. Sen hinta näyttää olevan nousussa, joten taidan vielä odottaa. Hankintapaikaksi olen ajatellut joko Rasmussenia tai Tavexia.

Kryptovaluutat

Btc ja eth

Hmm, kryptovaluutat (virtuaali-/digivaluutat), jotain pelottavia kummajaisia. Onhan siellä Aavekin joukoissa mukana. Niin ainakin minä ajattelin niistä vielä muutama kuukausi sitten. Mutta huom! Nykyisin käytössä olevat valuutat (fiat) tulevat todennäköisesti jatkossa olemaan myös digitaalisia, koska keskuspankkien omien digivaluuttojen kehittäminen on käynnissä. Aika näyttää, ehtivätkö ne luoda toimivan systeemin ajoissa. Jos on oikeasti kiinnostunut kryptoista, kannattaa ehdottomasti perehtyä aiheeseen, tietoa on runsaasti tarjolla. Sekä hyvää että huonoa. Itse olen pyrkinyt perehtymään sellaisiin lähteisiin, jotka ovat oikeasti perillä aiheesta. Vaikka tietolähde olisi kuinka pätevä tahansa, jokainen kuitenkin tekee lopulliset päätökset itse ja ottaa vastuun tekemisistään. Minä saattaisin esim. hankkia Polkadot. (DOT) -nimistä kryptoa vain sen takia, että tykkään sen nimestä. Aika suuri todennäköisyys on, että teen virhehankinnan pelkästään kivan nimen perusteella. Tai voisi siinä loppupeleissä käydä hyvinkin. Kryptot ovat volatiileja, eli kurssit liikkuvat lyhyessä ajassa ylös ja alas. Maailman tunnetuin kryptovaluutta Bitcoin (BTC), syntymäpäivä 3.1.2009, on melkeinpä päivittäin otsikoissa. Tällä viikolla (6/2021) pöhinää on aiheuttanut Teslan tammikuinen 1,5 miljardin sijoitus Bitcoiniin. Kun Elon Musk, mm. Teslan perustaja, lisäsi 29.1.2021 #bitcoin Twitter-profiiliinsa, ko. valuutan arvo lähti jyrkkään nousuun. Nyt hän on jo poistanut ko. aihetunnisteen.

Minä olen rohkaistunut peliin mukaan pienellä panoksella; avasin tilin suomalaiseen *Coinmotioniin. Sitä kautta voi käydä kauppaa yhdeksästä eri kryptovaluutasta. Tilin avaaminen sinne on mielestäni suhteellisen helppoa, kuin myös kaupankäynti. Coinmotionin YouTube-kanavalla on mm. video tilin avaamisesta. Bitcoin (BTC) ja Ethereum (ETH) ovat toistaiseksi ensimmäiset hankintani. Alkuperäisen sijoitukseni arvo on noussut reilut 77 %, ainakin tänään iltapäivällä. Seurailen tilannetta, täytyy kuitenkin muistaa, että se voi huomenna olla jo jotain aivan muuta. Jos olisin alun perin sijoittanut useita tuhansia, olisin tässä vaiheessa kotiuttanut voitot.

Avaamalla tilin Coinmotioniin alla olevan linkin kautta, saat alennetun 1 % välityskulun ensimmäisen 30 päivän ajaksi. Eli teet kryptohankinnat puolet normaalia edullisemmin! Normaalisti välityskulu ilman volyymialennuksia on 2 %.

Toinen suomalainen kryptojen osto-, myynti- ja säilytyspalvelu on Northcrypto. Avasin oman tilini sinne syyskuussa 2021. Heidän kauttaan voi hankkia viittä eri kryptoa. Tilin avaaminen sinne on helppoa ja nopeaa; helppouden takia ko. palvelu sopiikin erittäin hyvin aloittelijoille. Tästä pääset *Northcrypton etusivulle.

Olen avannut tilin myös Binanceen, jossa on todella laaja valikoima kryptoja. Olen vielä vähän aristellut aloittaa kaupankäyntiä siellä. Mutta täytyy pikkuhiljaa paneutua siihen. Aihe, mihin vielä pitää perehtyä, on virtuaalivaluuttojen verotus.

Opiskelu

Aikoinaan opiskelu oli minulle vähän pakkopullaa. Nyt asia on aivan toinen, kun ikää on tullut lisää ja teen sitä ns. omasta tahdostani. Kuinka mielenkiintoista onkaan perehtyä itseäni kiinnostaviin uusiin asioihin ja saavuttaa niiden avulla jotain. Opiskelubudjetille on ollut todellakin käyttöä; olen pääsääntöisesti hankkinut sillä erilaisia verkkovalmennuksia ja kirjoja. Joitakin kirjoja olen lainannut kirjastosta, toisinaan niitä joutuu jonottamaan tovin aikaa. Täytyy taas palata niihin lunastamiini Op:n rahastoihin, koska osa niistä rahoista päätyi uuteen, vuoden kestävään valmennukseen. Jos tietää, että haluaa osallistua johonkin ns. kalliimpaan valmennukseen, kannattaa kerryttää tälle tilille rahaa sitä varten. Opiskellessani saan sellaista pääomaa, jota ei voida ottaa minulta pois, toisin kuin fyysisiä asioita.

Huvi- ja hauskanpito

Molemmat ovat ehdottoman tärkeitä asioita arjen lomassa. Tälle tilille budjetoidut varat on tarkoitus käyttää joka kuukausi johonkin luksukseen tai johonkin todella harvoin toteutettavaan itselle mieluisaan asiaan. Minulle sellaista on esim. jalka- tai kasvohoidossa käynti.

Hyväntekeväisyys

Tästä tulee niin hyvä mieli sekä antajalle että saajalle. Minä kerrytin tilille isomman summan ja lahjoitin sen joulukuussa. Tarvitsijoita on paljon ja olisi hienoa pystyä auttamaan vielä enemmän. Tulojen kasvaessa tällekin tilille budjetoitava summa suurenee. Rahan sijasta/lisäksi voi tehdä vapaaehtoistyötä tai vaikka lahjoittaa vaatteita ja tavaroita niitä tarvitseville.

Tähän lopuksi kannustan kaikkia budjetoimaan, tai ainakin kokeilemaan sitä. Ennen kuin huomaakaan, siitä on tullut oleellinen osa ja apuväline oman talouden kehittämiseen.

Budjetoinnin lopuksi