Huhtikuu

Huhtikuu

Vuoden neljännessä kuukaudessa on 30 päivää. Huhtikuu on saanut nimensä siitä, että keväthankien aikaan oli tapana kaataa havupuukaski- eli huhtapuut kuivumaan.

Aprillipäivä

Aprillipäivää, johon kuuluu leikkimielinen juksaaminen, vietetään Suomessa vuosittain 1.4. Juksatuksi joutuneelle kuitenkin paljastetaan, että kyseessä on ollut jekku. Jekkujen tarkoitus on olla hyväntahtoisia ja sellaisia, että ne eivät loukkaa tai suututa ketään. Ko. päivän kannattaakin olla tarkkana, uskooko kaiken, mitä mediasta lukee.

Aprilli

Romanien kansallispäivä

Huhtikuun kahdeksantena päivänä vietetään ympäri maailman Romanien kansallispäivää. Sitä on vietetty vuodesta 1990 lähtien. Päivän kunniaksi suositetaan yleistä liputusta. Ensimmäinen kansainvälinen romanikongressi pidettiin Lontoossa vuonna 1971 ja tuolloin hyväksyttiin romanien lippu. Romaneilla on oman kansallispäivän lisäksi kansallislaulu ja kieli. Se maa, jossa he asuvat, on heidän kotimaansa.

Mikael Agricolan päivä, suomen kielen päivä

Päivä on 9.4. ja se on myös vakiintunut liputuspäivä. Agricola oli Turun piispa ja uskonpuhdistaja, häntä pidetään suomen kirjakielen isänä. Hänen ABC-kirjansa, joka oli ensimmäinen suomalainen aapinen, ilmestyi vuonna 1543; se sisälsi kristinopin ja lukemisen perusteet. ABC-kirja oli tarkoitettu erityisesti pappien käyttöön. Suurin osa Agricolan elämäntyöstä oli uskonnollisen kirjallisuuden kääntämistä suomen kielelle. Hän suomensi Uuden testamentin, joka julkaistiin nimellä Se Wsi Testamenti vuonna 1548. Agricolan päivää voi juhlistaa herkuttelun puolesta ihanalla puolukkaisella leivoksella.

Palmusunnuntai

Vuonna 2023 palmusunnuntaita vietetään 2.4. eli viikkoa ennen pääsiäistä, ajankohta vaihtelee vuosittain. Palmusunnuntai aloittaa kirkkovuodessa hiljaisen viikon. Nimitys palmusunnuntai liittyy Raamattuun ja sen pääsiäiskertomukseen Jeesuksen ratsastamisesta aasilla Jerusalemiin; häntä tervehtivät ihmiset heittivät palmunlehviä hänen kulkemalleen tielle.

Pitkäperjantai

Kirkkovuodessa pitkäperjantai on Jeesuksen ristiinnaulitsemisen ja kuoleman muistopäivä. Vuonna 2023 pitkäperjantai on 7.4.

Pääsiäispäivä

Vanhin ja tärkein kristillisistä juhlista on pääsiäinen, jolloin kristityt juhlivat Jeesuksen ylösnousemista kuolleista. Vuonna 2023 pääsiäispäivä on sunnuntaina 9.4.

Pajunkissat

2. pääsiäispäivä

Kristillisessä kirkossa muistetaan toisena pääsiäispäivänä ylösnousseen Jeesuksen ilmestymistä häntä seuranneille naisille ja opetuslapsille. Vuonna 2023 toista pääsiäispäivää vietetään maanantaina 10.4.

Kansallinen veteraanipäivä

Huhtikuun 27. päivänä vietetään kansallista veteraanipäivää, joka on myös vakiintunut liputuspäivä. Päivä on Lapin sodan päättymispäivä; tätä sotiemme veteraanien juhlapäivää on vietetty vuodesta 1987 lähtien.

Sotaveteraanien kunniaksi ja muistoksi järjestetään joka vuosi yksi valtakunnallinen pääjuhla. Vuonna 2023 se on Turussa teemalla ”Sotiemme opetukset – Tulevaisuutemme turvaksi”. Lisäksi useissa kunnissa vietetään pienempiä juhlatilaisuuksia. Järjestäjinä toimivat veteraanijärjestöt yhteistyössä eri tahojen kanssa.

Vanhan kansan luontotietoutta

  • jos Markun päivänä ja yönä (25.4.) on kylmä ja jopa pakkasta, jatkuu kylmää pitkälle kesään; ja päinvastoin: lämmin Markun päivä takaa suotuisan kesän
  • ei hullukaan huhtikuulla kylvä
  • sataen suvi tuleepi, vuoten vesi lankeaapi