Heinätyöt

Heinäkuu

Vuoden seitsemännessä kuukaudessa on 31 päivää. Heinäkuu on vuoden aurinkoisimpia kuukausia ja pohjoisella pallonpuoliskolla se on yleisesti vuoden lämpimin kuukausi. Heinäkuussa korjataan heinät karjalle ja hevosille eli tehdään heinätyöt; kuukausi onkin saanut suomenkielisen nimensä edellä mainituista töistä.

 Eino Leinon päivä, runon ja suven päivä

Päivää vietetään 6.7., joka on vuonna 2023 torstai. Eino Leino, oikealta nimeltään Armas Einar (Eino) Leopold Lönnbohm syntyi Paltamossa 6.7.1878 ja kuoli Jokelassa 10.1.1926. Hänen kerrotaan oppineen lukemaan jo kolmevuotiaana. Hänen kirjallisia esikuviaan olivat Aleksis Kivi ja Elias Lönnrot, hän myös ihaili Runebergin ja Topeliuksen runoutta. Leino kirjoitti ja julkaisi runokokoelmia, näytelmiä ja lehtijuttuja. Hän toimi myös teatteriarvostelijana ja pakinoitsijana sekä suomensi kirjallisuutta. Päivä on vakiintunut liputuspäivä.

Unikeonpäivä

Monissa maissa päivä tunnetaan nimeltä seitsemän nukkujan päivä; päivän taustalla on legenda 200-luvulla eläneistä seitsemästä efesolaisesta marttyyrista. Päivää vietetään 27.7., joka on vuonna 2023 torstai. Suomessa varsinainen unikeon kaupunki on Naantali. Siellä vietetään Unikeonpäiviä 26. – 27.7.; valtakunnan virallinen Unikeko julistetaan 27.7. aamulla kello kahdeksan Naantalin vanhan kaupungin rannassa, jossa hänet heitetään mereen. Unikeko on Naantalia positiivisesti esiintuonut henkilö, tai hän on muulla tavoin toiminut Naantalin ja sen asukkaiden hyväksi.

Sanonta Velkualta: Jos unikeonpäivänä sataa, sataa seitsemän viikkoa yhtäperää.

Vanhan kansan luontotietoutta

  •  jos käki kukkuu pitkään vielä heinäkuussa, tulee lämmin ja pitkä syksy
  • heinänteon voi aloittaa, kun käki on lopettanut kukunnan tai angervo ja apila kukkivat yleisesti
  • Jaakko (25.7.) heittää kylmän kiven veteen (vedet alkavat jo jäähtyä)