Parhaat kirjat minulle

Parhaat kirjat minulle

Suuren Suomalaisen Kirjakerhon mainoksessa 1990-luvun alussa Jörn Donner tuumaa häntä imitoivalle Jukka Puotilalle, että ”lukeminen kannattaa aina, dorka”. Herrat istuvat tunkkaisissa, ruskeissa nojatuoleissa takanaan kirjahyllyt täynnä kirjoja. Mainos loppuu molempien osalta hyväntuuliseen naureskeluun. Useissa nykykodeissa kirjahyllyt ovat jo historiaa. Kirjat ja Donnerin mainoksessa lausuma kommentti ovat ajankohtaisempia kuin koskaan: digitaalisessa maailmassa kirjallisuuteen paneutuminen vaatii keskittymistä ja lisäksi se on erinomaista jumppaa aivoille.

Mitä minä luen

Olen aina nauttinut lukemisesta. Tosin välillä on aikakausia, jolloin se syystä tai toisesta jää vähemmälle. Vuodenajoista syksy ja talvi oivat mielestäni oivaa aikaa lukemiselle, varsinkin joulun tietämillä on rauhoittavaa vetää villasukat jalkaan ja uppoutua kirjojen maailmaan. Kirjakaappimme sisältö on vähän kuin sillisalaatti; siellä on dekkareita, harrastuksiin liittyviä kirjoja, joitakin klassikkoja, ruokaan liittyviä teoksia jne. Eniten tykkään taitavasti kirjoitetuista, suorastaan hiuksia nostattavista dekkareista, joissa on ripaus romantiikkaa.

Viisikosta Neiti Etsivään

Ala-asteikäisenä, ainakin kolmannella ja neljännellä luokalla, minua pitivät jännityksessä Viisikon seikkailut ja rikoksia ratkova Neiti Etsivä. Edellä mainitut ovat jääneet parhaiten mieleeni, koska suorastaan ahmin niitä. Viisikon loi englantilainen nuortenkirjailija Enid Blyton. Neiti Etsivän takana on Carolyn Keene, joka itse asiassa on salanimi useammalle kirjailijalle. Olin tuolloin myös heppatyttö, ja pitihän siihen harrastukseen liittyen lukea mm. Hevoshullu-nimistä lehteä, jonka vanhemmat ilokseni tilasivat kotiin. Samoin kuin Aku-Ankan, jota taisi lukea koko perhe. Kävin tiuhaan tahtiin kirjastossa ja muistan vieläkin hyvin sen hieman jännittävän tunnelman; siellä piti olla rauhallisesti ja puhua melkein kuiskaten.

Kay Scarpettan tutkimuksia

Nyt aikuisiällä Patricia Cornwellin romaanit ovat olleet todella mieluisia, ja varsinkin sarja, jonka pääosassa on kuolinsyyntutkija ja poliisiylilääkäri Kay Scarpetta. Minulla onkin kaikki sarjan 24 kirjaa antiikkisessa kirjakaapissamme. Viimeisin niistä, nimeltään Kaaos, on ilmestynyt syyskuussa 2017. Sen jälkeen Cornwell on aloittanut uuden trillerisarjan Calli Chase. Chase on kvanttifyysikko ja kyberrikostutkija. Tähänastiset sarjan teokset Kvantti ja Kierre ovat liian tieteellisiä minun makuuni. Cornwell on kirjoittanut edellä mainittujen lisäksi myös kaksi muuta sarjaa, eli Judy Hammer & Andy Brazil ja Win Garano & Monique Lamont. Cornwellin tuotantoa on myös teos Murhamiehen muotokuva: Viiltäjä-Jack – tapaus selvitetty.

Ruth Gallowayn kaivauksilla

Viime vuosina minut on tempaissut mukaansa dekkarisarjallaan englantilainen kirjailija Elly Griffiths. Sarjan päähenkilö on forensinen arkeologi Ruth Galloway. Hän asuu moniulotteisella Marskimaalla Norfolkissa. Komisario Nelson, druidi Gathbad ja sarjan muut vakiohenkilöt ovat mielenkiintoisia hahmoja. Sarjasta on suomennettu kymmenen teosta ja yhdestoista, nimeltään Kivikehä, ilmestyy maaliskuussa 2022. Se on sarjan viimeinen osa ja siinä palataan sinne, mistä kaikki alkoi, eli ympyrä sulkeutuu. Mielenkiintoinen tieto kirjojen suomentaja Anna Kangasmaasta on se, että hän on koulutukseltaan arkeologi. Ruthin seikkailuja lukisi mieluusti lisää, vaan onneksi Griffiths on ollut tuottelias ja uuden sarjan ensimmäinen suomennettu kirja, Muukalaisen päiväkirjat, ilmestyy tammikuussa 2022. Luvassa on jännitystä goottilaishenkisen murhamysteerin muodossa. Mahtava alkuvuosi tiedossa, kun luettavaksi tulee kaksi Elly Griffithsin teosta.

Kiehtova Cormoran Strike

Olen viime vuosina ollut myös erittäin innostunut Robert Galbraithin (eli J.K. Rowling) kirjoittamasta Cormoran Strike -sarjasta. Yksityisetsivä Cormoran Striken tukikohta on Lontoossa. Hän loukkaantui Afganistanin sodassa, jonka seurauksena hänen toinen jalkansa on amputoitu polven alapuolelta. Striken assistenttina ja myöhemmin yhtiökumppanina häärii Robin Ellacott. Heidän keskinäinen suhteensa kehittyminen päätapahtumien ympärillä on kutkuttavaa luettavaa. Sarjasta on suomennettu viisi teosta, jokainen niistä sisältää uskomattomia juonenkäänteitä. Tältä pohjalta voin ymmärtää täysin Harry Pottereiden valtavan suosion. Kirjat ovat aikamoisia ”tiiliskiviä”, niissä jokaisessa on useampi sata sivua. Sarjan kuudennen kirjan on arvioitu ilmestyvän aikaisintaan 2022 tai 2023. Virallista ilmoitusta siitä siis odotellaan.

Mistä minä hankin kirjani

Kirjoja voi lainata fyysisesti, lukea sähköisesti (e-kirja), ostaa omaksi tai kuunnella. Itse suosin nykyisin lainaamista kirjastosta, usein varaan kirjan jo ennen sen ilmestymistä. Siinä on vain se harmillinen puoli, että jos on malttamaton, jännittävän dekkarin tai minkä teos se sitten onkaan, odottaminen on piinaavaa. No mutta, siinähän on jännitystä jo kerrakseen! Esimerkiksi olen jo varannut kaksi aiemmin mainitsemani Elly Griffithsin keväällä 2022 ilmestyvää kirjaa, olen jonossa sijainneilla 44 ja 54. Toki niteitäkin on paljon, joten jono lyhenee joutuisaan.

Adlibris verkkokirjakauppa

Olen hankkinut varsinkin itselleni jääviä, esim. korujen tekemiseen liittyviä kirjoja, *Adlibriksen kautta. Se on pohjoismaiden suurin verkkokirjakauppa yli 12 miljoonan teoksen valikoimallaan. Tarjontaa on laidasta laitaan kurssi-, tieto- ja kaunokirjallisuudesta lasten- ja nuortenkirjoihin. Kirjojen lisäksi sieltä saa paljon muutakin, mm. lankoja, pelejä ja leluja. Yleensä tilaamani tuotteet ovat olleet hinnaltaan kohtuullisia ja niiden toimitus on ollut nopeaa. Toimitukset ovat ilmaisia yli 39,90 €:n tilauksiin. Olen aina ollut tyytyväinen palveluun, varsinkin mahdollisuuteen tilata vielä julkaisemattomia uutuuksia jo ennen niiden ilmestymistä. Ennakkotilaus toimitetaan heti, kun kirja on ilmestynyt. Klikkaa tästä *Adlibrikseen.

Adlibris
Kirjojen maailma

BookBeat sovellus

Moni on jo varmaan kokeillut ääni- ja e-kirjojen digitaalista suoratoistopalvelua. Kirjojen kuuntelu tapahtuu suoratoistolla tai lataamalla ne offline-tilaan. Se on erityisen hyvä matkustellessa, koska kuuntelu onnistuu ilman mobiiliverkkoa tai wifi-yhteyttä. Tällainen palvelu on itselleni ihan uusi tuttavuus. Silloin tällöin olen kyllä ajatellut asiaa, joten aion ottaa kokeiluun *BookBeatin yhden kuukauden maksuttoman kokeilujakson. Ensin pitää luoda käyttäjätili ja sitten ladata sovellus. Sitten kirjan valintaan ja korvat kuunteluasentoon.

Alla tietoja BookBeatista

  • äänikirjapalvelu, jossa on yli 500 000 e- ja äänikirjaa
  • kirjoja eri kielillä esim. suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, saksaksi
  • tällä hetkellä kaksi eri tilauspakettia
  • Basic -paketti maksaa 9,99 €/kk ja sillä voi kuunnella ja lukea jopa 20 tuntia/kk
  • Standard-paketilla voi kuunnella ja lukea jopa 100 tuntia/kk hintaan 14,99 €/kk
  • sovelluksessa on eri välilehtiä: inspiraatiovälilehdeltä löytyy erilaisia top-listoja, kategoriavälilehdeltä eri kategorioita esim. romaanit, jännitys, elämäkerrat…
  • myös perhetili, jonka voi jakaa samassa osoitteessa asuvien perheenjäsenten kanssa: yksi lisäprofiili maksaa 4,90 euroa/kk ja yhdellä käyttäjätilillä voi olla jopa 5 käyttäjää, lue lisää perhetilistä https://www.bookbeat.fi/perhetili.

Sinulla on mahdollisuus kokeilla BookBeatin äänikirjapalvelua alla olevan linkin kautta; kokeilujakson aikana saat testata BookBeatia maksutta 30 päivän ajan, jos et ole kokeillut ko. palvelua aiemmin. Saat kuunteluaikaa 20 tuntia. Tämä etu koskee vain uusia BookBeat käyttäjiä. Kun rekisteröidyt, saat valita, minkä tilauspaketin haluat kokeilujakson jälkeen. Tilaus jatkuu automaattisesti valitsemasi paketin mukaisesti. BookBeatilla ei ole sitovia määräaikoja, tilauksen voi lopettaa milloin vain. Klikkaa tästä *BookBeatiin.

Book Beat
BookBeat

Toivotan mieluisia luku- ja/tai kuunteluhetkiä valitsemiesi kirjojen parissa!