Kesäkuu

Kesäkuu

Vuoden kuudennessa kuukaudessa on 30 päivää. Sana kesäkuu tulee lounaismurteiden kesä-sanasta, joka tarkoittaa kesantoa eli peltoa, joka lepää kylvämättömänä. Kuukauden nimi viittaa täten siis aikaan, jolloin piti tehdä kesantopellon kyntö eli kesänajo. Kuukausi on Suomessa ensimmäinen virallinen kesäkuukausi.

Puolustusvoimain lippujuhlan päivä

Päivää vietetään Suomessa vuosittain 4. kesäkuuta, joka on Suomen marsalkka C.G.E. Mannerheimin syntymäpäivä. Vuonna 2022 tämä virallinen liputuspäivä on lauantaina. Puolustusvoimien juhlapäivän ohjelmassa on yleensä valtakunnallinen paraati ja muuta oheistoimintaa. Lippujuhlan päivänä ylennetään ansioituneita sotilaita ja reserviläisiä sekä jaetaan myönnetyt kunniamerkit. Tästä voit katsoa tarkemmat tiedot ko. päivästä.

Helluntaipäivä

Helluntai on kristillinen juhlapäivä, vuonna 2022 se on sunnuntaina 5.6. Suomenkielisen nimensä päivä on saanut Ruotsin kautta sanoista helig dag, pyhä päivä.

Maailman ympäristöpäivä

YK:n yleiskokous julisti päivän 5.6. maailman ympäristöpäiväksi jo vuonna 1972. Päivän teemana on: Meillä on vain yksi maapallo. Huolehditaan siitä. We have #OnlyOneEarth. Let’s take care of it. Vuonna 2022 maailman ympäristöpäivä on sunnuntaina ja tämän vuoden isäntämaana toimii Ruotsi. Tästä pääset maailman ympäristöpäivän kotisivulle.

Maailman ympäristöpäivä

Maailman merien päivä

YK:n virallistamaa maailman merien päivää vietetään vuosittain 8. kesäkuuta. Epävirallisesti päivää on vietetty jo vuodesta 1992 lähtien, ensimmäistä kertaa sitä on vietetty virallisesti vuonna 2009. Vuonna 2022 päivä on keskiviikkona; päivän tavoitteena on muistuttaa merien tärkeydestä koko maapallon ilmastolle ja elämälle. Tästä pääset maailman merien päivän kotisivulle.

Maailman merien päivä

Pyhän Kolminaisuuden päivä

Päivä on helluntaipäivää seuraavana sunnuntaina ja se on kristillinen juhlapäivä. Vuonna 2022 se on 12.6.

Kesäpäivänseisaus

Vuonna 2022 kesäpäivänseisaus on tiistaina 21.6. Tuolloin päivä on pohjoisella pallonpuoliskolla pisimmillään ja pohjoisimmassa Suomessa aurinko laskee seuraavan kerran vasta heinäkuun lopulla.

Kesäpäivänseisaus

Juhannuspäivä, Suomen lipun päivä

Juhannusaika on keskikesän ja valon juhlaa. Juhannuksen viettoon kuuluvat kokot, koivut ja taiat. Juhannuspäivänä, Suomen lipun päivänä lippu saa olla salossa yön yli. Vuonna 2022 Juhannuspäivä on 25.6. Virallinen liputus alkaa juhannusaattona 24.6. kello 18 ja päättyy juhannuspäivänä 25.6. kello 21.

Juhannus

Vanhan kansan luontotietoutta

  • vesisade ennen juhannusta sataa suoraan laariin (tuo hyvän viljasadon)
  • Eskeliltä (Esko 12.6.) ensimmäiset sääsket, etelämpänä Esko tuo ensimmäiset paarmat
  • juhannukselta alkaa isokesä