Kesäkuu

Kesäkuu

Vuoden kuudennessa kuukaudessa on 30 päivää. Sana kesäkuu tulee lounaismurteiden kesä-sanasta, joka tarkoittaa kesantoa eli peltoa, joka lepää kylvämättömänä. Kuukauden nimi viittaa täten siis aikaan, jolloin piti tehdä kesantopellon kyntö eli kesänajo. Kuukausi on Suomessa ensimmäinen virallinen kesäkuukausi.

Puolustusvoimain lippujuhlan päivä

Päivää vietetään Suomessa vuosittain 4. kesäkuuta, joka on Suomen marsalkka C.G.E. Mannerheimin syntymäpäivä. Vuonna 2023 tämä virallinen liputuspäivä on sunnuntaina. Puolustusvoimien juhlapäivän ohjelmassa on yleensä valtakunnallinen paraati ja muuta oheistoimintaa. Lippujuhlan päivänä ylennetään ansioituneita sotilaita ja reserviläisiä sekä jaetaan myönnetyt kunniamerkit. Tästä voit katsoa tarkemmat tiedot ko. päivästä.

Pyhän Kolminaisuuden päivä

Päivä on helluntaipäivää seuraavana sunnuntaina ja se on kristillinen juhlapäivä. Vuonna 2023 se on 4.6.

Maailman ympäristöpäivä

YK:n yleiskokous julisti päivän 5.6. maailman ympäristöpäiväksi jo vuonna 1972. Päivän teemana on muovisaasteiden torjunta #BeatPlasticPollution. Vuonna 2023 maailman ympäristöpäivä on maanantaina ja tämän vuoden isäntämaana toimii Norsunluurannikko. Tästä pääset maailman ympäristöpäivän kotisivulle.

Maailman ympäristöpäivä

Maailman merien päivä

YK:n virallistamaa maailman merien päivää vietetään vuosittain 8. kesäkuuta. Epävirallisesti päivää on vietetty jo vuodesta 1992 lähtien, ensimmäistä kertaa sitä on vietetty virallisesti vuonna 2009. Vuonna 2023 päivä on torstaina; päivän tavoitteena on muistuttaa merien tärkeydestä koko maapallon ilmastolle ja elämälle. Tästä pääset maailman merien päivän kotisivulle.

Maailman merien päivä

Kesäpäivänseisaus

Vuonna 2023 kesäpäivänseisaus on tiistaina 21.6. Tuolloin päivä on pohjoisella pallonpuoliskolla pisimmillään ja pohjoisimmassa Suomessa aurinko laskee seuraavan kerran vasta heinäkuun lopulla.

Kesäpäivänseisaus

Juhannuspäivä, Suomen lipun päivä

Juhannusaika on keskikesän ja valon juhlaa. Juhannuksen viettoon kuuluvat kokot, koivut ja taiat. Juhannuspäivänä, Suomen lipun päivänä lippu saa olla salossa yön yli. Vuonna 2023 Juhannuspäivä on 24.6. Virallinen liputus alkaa juhannusaattona 24.6. kello 18 ja päättyy juhannuspäivänä 25.6. kello 21.

Juhannus

Vanhan kansan luontotietoutta

  • vesisade ennen juhannusta sataa suoraan laariin (tuo hyvän viljasadon)
  • Eskeliltä (Esko 12.6.) ensimmäiset sääsket, etelämpänä Esko tuo ensimmäiset paarmat
  • juhannukselta alkaa isokesä