Sain kipinän

Säästäminen ja sijoittaminen

Mistä minä sain kipinän

Seurasin keväällä 2020 Rikkaat ja Rahattomat televisiosarjan yhtä jaksoa, päivä oli keskiviikko toukokuun 13. pv. Siinä kahdesta eri varallisuusluokasta tulevat perheet vaihtoivat viikon ajaksi asuntojaan ja viikkobudjettejaan. Yrittäjäpariskunta Sanna ja Ville Kinasen tarina sekä heidän tapansa toimia pisti ajatukseni myllertämään. Myös vaihtoperheen, Jutan, Villen & Eevin, tarina kosketti. Olin aina silloin tällöin pohtinut, että omat raha-asiat olisi syytä ottaa paremmin haltuun. No, olin kuitenkin aina sysännyt moiset pohdinnat syrjään; nuorempana mielenkiinto oli enemmän muissa asioissa ja nyt työkyvyttömyyseläkeläisenä rahan säästäminen pienistä tuloista oli jo ajatuksenakin mahdoton. Jakson aikana jokin osanen aivoissani kuitenkin liikahti, koska päätin, että nyt jos koskaan asian eteen on tehtävä jotain. Olinhan elänyt jo 54 vuotta ilman minkäänlaisia konkreettisia toimenpiteitä säästämisen ja sijoittamisen aloittamiseksi.

Mistä osaisin aloittaa?

Yön yli nukuttuani asia oli vaan vahvistunut mielessäni ja minulla oli voimakas halu viedä sitä eteenpäin. Surffasin netissä ja löysin ohjelmassa olleen, talousvalmentajana ja yrittäjänä työskentelevän naisen yrityksen kotisivut, jotka olivat Bisnesnainen.com. Tutustuin niihin ja myös yrityksen Facebook-sivuun. Sattuipa sopivasti, siellä oli tieto seuraavana päivänä eli perjantaina olevasta live-rahatreenistä. Sehän oli ehdottomasti katsottava. Ja sen jälkeen olinkin sataprosenttisen varma siitä, että nyt on aika laittaa talous kuntoon. Eli keskiviikkona katsoin Rikkaat ja Rahattomat jakson, perjantaina Facebookin rahatreeni-liven ja heti sen jälkeen laitoinkin sähköpostia yrityksen infoon, aiheena yksinkertaisesti kysymys Mistä osaisin aloittaa? Täytyy sanoa, että tämä oli harvinaisen nopeaa toimintaa meikäläiseltä. Hyvä minä!

Paluupostia

Seuraavana päivänä eli lauantaina sain sähköistä paluupostia. Kirjoittamieni asioiden pohjalta minulle suositeltiin Rahatreeni verkkovalmennusta tai jäsenyyttä suljettuun Vauras Elämä LIFETIME Facebook-ryhmään. Olin jo aiemmin lukenut molemmista vaihtoehdoista yrityksen kotisivuilta, perehdyin niihin nyt vielä tarkemmin. Molemmat tuntuivat ajatuksiini sopivilta vaihtoehdoilta. Vaakakuppi kallistui edullisempaan vaihtoehtoon, raha ratkaisi, eli valitsin verkkovalmennuksen. Ja taas yllättävän vauhdikasta toimintaa minulta, koska ostin sen sunnuntaina. Ajattelin, että jos tykkään siitä, niin voin sitten harkita jäsenyyttä ryhmään Facebookissa. Oston jälkeen kaikki tarvittavat kirjautumis- yms. tiedot tulivat sähköpostiin ja valmennuksen pystyi aloittamaan vaikka heti. Se onkin tosi kätevää, kun voi opiskella silloin kun itselle ja omaan aikatauluun sopii, vaikka yöllä.

Rahatreeni alkoi

Muistaakseni aloitin valmennuksen aika pian. Se on jaettu 30:een eri videoon ja aiheeseen, käytännössä siis aihe/pv, koska kyseessä on kuukauden valmennus. Kannattaa varustautua kynällä ja paperilla, koska suurin piirtein jokaisessa osiossa on tehtäviä. Minulla oli käytössä vihko, johon kirjasin pääsääntöisesti kaikki asiat ylös. Ainakin minulla jää asiat niin paremmin mieleen. Nytkin vihko on minulla apuna, kun kirjoitan tätä artikkelia. Ensimmäinen video käänsi ajatukset ihanasti sopivaan moodiin muutaman ns. rahamantran muodossa. Seuraavaksi tulikin kunnon aivotyötä, kun piti kirjoittaa omat tavoitteet tietyille ajanjaksoille. Ne ovat tärkeitä! Minulla kyllä kesti jonkin aikaa saada ne paperille, koska pohdin niitä oikeastaan näin tarkasti ensimmäisen kerran elämässäni. Yksi osio, joka totaalisesti on muuttanut omaa talouttani ja käyttäytymistäni, on budjetointi. Se on ollut ainakin minulle yksi tärkeimmistä opeista, sanoisinpa että tärkein.  Rahauskomuksia käsittelevä osio oli todella mielenkiintoinen. Enpä tiennyt semmoisia olevankaan ja täytyy myöntää, että niitä minullakin oli, ja on edelleenkin. Uskoisin, että niitä on jokaisella. Olen pistänyt alitajunnan hommiin, että pääsen niistä eroon. Edellä siis muutamia mainintoja tärkeistä osioista, valmennus on täynnä mielenkiintoisa aiheita. Joinakin päivinä kuuntelin yhden osion, toisina useamman ja joinakin päivinä en yhtään. Etenin fiiliksen ja oman aikataulun mukaan. Valmennus on voimassa vuoden ostopäivästä, eli pystyn käymään sen halutessani läpi vielä monta kertaa. Muutaman kerran olenkin jo palannut tiettyihin aiheisiin. Ehdottomasti täytyy vielä mainita viimeinen osio eli unelmat ja unelmakartta. Suhtauduin sellaisen tekemiseen hieman nihkeästi, vaan kun pääsin vauhtiin, se olikin tosissaan mukavaa. Tein semmoisen version, johon piirrettiin. Näillä piirtäjän taidoilla tuli mahtavia tikku-ukkoja.

Tapahtui sitten

Nälkä kasvoi syödessä, säästäminen ja sijoittaminen mielessäni hankin uuden valmennuksen. Siitä kerron lisää toisessa artikkelissa.

Korkoa korolle