Joulun aikaa

Joulun aikaa, pipareiden taikaa

Olen aina ollut tummien ja mausteisten, ns. siirappipiparkakkujen ystävä. Myöhemmin niiden rinnalle ovat tulleet suussa sulavat, vaaleat piparkakut. Piparkakut kuuluvat ehdottomasti jouluun. Niiden leivonta ja koristelu erivärisillä sokerikuorrutteilla on hauskaa puuhaa. Haluankin nyt jakaa näiden meillä käytettävien, joulun tunnelmaa tuovien leivonnaisten ohjeet toistenkin kokeiltaviksi. Molemmat ohjeet ovat olleet käytössäni jo todella kauan. Vaaleiden pipareiden ohje on muistaakseni appivanhempieni seinällä olleesta Valion kalenterista ja tummien jostakin silloiselle työpaikalleni tulleesta elintarvikealan julkaisusta.

Vaaleat piparkakut

Ainekset

250 g huoneenlämpöistä voita

2 dl sokeria

1 kananmuna

1 dl kuohukermaa

2,5 dl perunajauhoja

5,5 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1,5 rkl vaniljasokeria

2 tl kardemummaa

Ohje

1. Vaahdota voi ja sokeri.

2. Lisää vaahdon joukkoon kananmuna hyvin vatkaten.

3. Sekoita kuivat aineet keskenään.

4. Lisää vuorotellen kerma ja kuivat aineet voi-sokerivaahtoon.

5. Sekoita taikina tasaiseksi. Muotoile se sitten suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Kääri levyn ympärille tuorekelmua ja laita se jääkaappiin kovettumaan seuraavaan päivään.

6. Ota taikinasta pala kerrallaan. Kaulitse pala ohueksi levyksi vehnäjauhoja apuna käyttäen.

7. Ota levystä muotilla pipareita ja aseta ne leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.

8. Paista 200-asteisessa uunissa 8–10 minuuttia, uunista riippuen.

9. Tarkkaile paistumista, koska piparit palavat helposti, varsinkin reunoista. Niiden olisi hyvä olla yhtä vaaleita uunista pois otettaessa kuin sinne laitettaessa. Jäähtyessään piparit kovettuvat ja maistuvat parhailta, kun ne ovat saaneet maustua muutamia päiviä tiiviissä rasiassa.

Ohje on minulla ruutupaperilla ilman sen yksityiskohtaisempia ohjeita. Kirjoitin yllä olevat vaiheet 1-9 sen mukaan, miten itse valmistan nämä ihanan makuiset piparkakut. VAROITUS! Näihin jää koukkuun.

Mummolan piparkakut

Ainekset

1,5 dl siirappia

2 tl kanelia

2 tl inkivääriä

2 tl kardemummaa

1 tl neilikkaa

1 tl maustepippuria

2 tl pomeranssinkuorta

200 g voita

2 dl sokeria

1 dl kermaa

2 tl soodaa

8 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Ohje

1. Kiehauta siirappi ja mausteet. Anna seoksen jäähtyä.

2. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi.

3. Lisää joukkoon siirappi-mausteseos sekä kerma.

4. Sekoita sooda vehnäjauhoihin ja lisää sihdaten taikinaan.

5. Sekoita taikina tasaiseksi ja anna sen jähmettyä seuraavaan päivään viileässä paikassa.

6. Ota taikinasta osa kerrallaan ja kauli se jauhoja apuna käyttäen ohueksi levyksi. Ota siitä muotilla piparkakkuja ja pane ne pellille leivinpaperin päälle.

7. Paista piparkakut 200 asteen lämmössä 6–10 minuuttia, paksuudesta ja uunista riippuen.

8. Koristele halutessasi ja nauti.

Pipareita on ihana antaa lahjaksi kauniissa purkeissa ja lisäksi niiden maku vain paranee säilytyksessä.

Maukasta joulua!

Pipareiden taikaa