Elokuu

Elokuu

Vuoden kahdeksannessa kuukaudessa on 31 päivää. Kuukausi on vuoden toiseksi lämpimin kuukausi, yöt pimenevät edelleen ja on aika korjata kesän satoa eli eloa. Kuukausi onkin saanut suomenkielisen nimensä juuri elonkorjuusta. Kalannista, Varsinais-Suomesta, on peräisin hyvin paikkansa pitävä sananlasku: ”Joka elon aikana makaa, se tulevan kesän aikana kerjää”.

Tove Janssonin ja suomalaisen taiteen päivä

Päivää vietetään 9. elokuuta, joka vuonna 2023 on keskiviikko; päivä on ollut yleinen liputuspäivä vuodesta 2020 lähtien. Elokuun 9. on vuonna 1914 syntyneen Tove Janssonin syntymäpäivä, hänet tunnetaan etenkin Muumien luojana. Hän kuoli 86-vuotiaana 27.6.2001. Tove Jansson oli monipuolinen kuvataitelija, kirjailija ja sarjakuvapiirtäjä. Hänelle on myönnetty useita palkintoja ja kunnianosoituksia, kuten Valtion kirjallisuuspalkinto, Hans Christian Andersen -palkinto, Pro Finlandia -mitali sekä Ruotsin akatemian suuri palkinto. Hänen mukaansa nimetty puisto sijaitsee Helsingin Katajanokalla.

Tästä pääset tutustumaan tarkemmin Tove Janssonin elämään, työhön ja taiteeseen.

Muumi

Suomen Luonnon Päivä

Kaunista ja kaikille tärkeää Suomen luontoa juhlitaan vuosittain elokuun viimeisenä lauantaina. Vuonna 2023 tämä juhlapäivä on 26.8. Ensimmäisen kerran luonnon juhlaa vietettiin vuonna 2013. Vietitpä päivää yksin tai yhdessä, vaikkapa sieniretkellä tai jossain tapahtumassa, jaa osallistumisesi somessa tunnisteilla #suomenluonnonpäivä ja #liputanluonnolle. Sisäministeriö suosittaa liputusta Suomen luonnon päivänä; päivä on vakiintunut liputuspäivä ensimmäistä kertaa vuonna 2023!

Tästä pääset Suomen Luonnon Päivän sivulle.

Suomen Luonnon Päivä

Vanhan kansan luontotietoutta

  • pääskyset, kurjet ja villihanhet kokoontuvat Laurina (10.8.) laumaan
  • jos Laurina on kaunista, niin sitä piisaa Perttuliin (24.8.) ja tulee hyvä syksy
  • kesälinnut Perttu kerreä, pääskyset Perttu peräti vie