Magnesium

Magnesium, tuiki tarpeellinen kivennäisaine

Magnesium, jota saamme eniten viljakasveista ja kasviksista, on lähtöisin maaperästä. Elimistömme tarvitsee sitä toimiakseen normaalisti. Löysin erittäin mielenkiintoisen 6-osaisen artikkelin magnesiumiin liittyen. Artikkeleissa kirjoitetaan monista sairauksista, elimistä ja magnesiumin vaikutuksista niihin. Olen hieman yllättynyt, kuinka vähän kuitenkin saamme tietoa ns. virallisilta tahoilta. Otin tähän suoran lainauksen löytämästäni tekstistä ja se menee näin ”Magnesiumin tärkeys kroonisten sairauksien suhteen on enenevässä määrin tunnustettu.” Varmasti tietoisuus tästäkin asiasta tulee puolin ja toisin lisääntymään pikkuhiljaa. Mielestäni onkin todella tärkeää, että jatkossa saamme yhä enemmän oikeaa ja ajantasaista tietoa magnesiumin vaikutuksista terveyteen ja hyvinvointiin.

Magnesium ja verenpaine

Itselläni on sukurasitteena (ainakin lääkärin mukaan) korkea verenpaine, johon käytän kandesartaania sisältävää lääkettä. Verenpainelääkitys saattaa poistaa magnesiumia elimistöstä ja se puolestaan aiheuttaa verenpaineen kohoamisen. Nyt magnesium rupesi vetämään minua puoleensa kuin magneetti, koska artikkeleissa mainitaan, että magnesiumlisällä saattaa olla merkittävä verenpainetta alentava vaikutus. Täytyy myöntää, että olen tähän asti ollut täysin tietämätön asiasta. Ilman muuta, jos voin valita lääkkeen, jolla on aina myös haittavaikutuksia, tai kivennäisaineen väliltä, valitsen kivennäisaineen.

Magnesium, kalsium ja D-vitamiini

Mielenkiintoni herätti myös magnesiumin, kalsiumin ja D-vitamiinin yhteys. Käytän, niin kuin varmasti moni muukin, kalsiumtabletteja (Kalcipos-D), koska minulle tehdyissä luuntiheysmittauksissa on todettu osteopeniaa. Se on osteoporoosin esiaste. Luitani on haurastuttanut kortisoni, jota olen joutunut syömään sydänsarkoidoosiin ja olen saanut sitä myös Ms-taudin pahenemisvaiheisiin. Kortisonista olen onneksi pääsyt eroon, ainakin toistaiseksi. Sen rinnalla käytin luustonsuojalääke alendronaattia, joka kuuluu bisfosfonaatteihin. On siis tärkeää lisätä kalsiumin rinnalle magnesiumia, koska se edistää kalsiumin imeytymistä. Eli kiteytettynä: jos popsit kalsiumtabletteja, muista myös magnesium.

Kalsiumtableteissani on lisänä D-vitamiinia ja toimiakseen se tarvitsee magnesiumia. Näillä leveysasteilla D-vitamiini on varmasti tarpeen jokaiselle ja sen pitoisuus veressä on helppo selvittää verikokeen avulla.  Useimmilla se on alakantissa. Hämmästyttävää kyllä, tutkimusten mukaan jopa espanjalaisilla on puutetta ko. vitamiinista. Olen seurannut lääkäri ja Antioksidanttiklinikoiden toimitusjohtajan Pyry Suonsivun luentoja ja hänen mukaansa veressä olevan kalsidolin eli D-vitamiinin pitoisuuden olisi hyvä olla yli 90 nmol/l. Kuitenkin tietyissä tilanteissa ja sairauksissa lääkärin on syytä määrittää tämän vitamiinin sopiva annos. Ko. vitamiini imeytyy hyvin, kun sen ottaa sellaisten tuotteiden lomassa, joissa on öljyä.

Magnesiumlisä on syytä jättää välistä

 • kun munuaisissa on vikaa
 • jos sairastaa Myasthenia gravista
 • kun on alhainen pulssi
 • jos on suolitukos

Lääkeryhmiä, jotka vähentävät elimistön magnesiumvarastoja

 • verenpainetaudin hoitoon käytettävät lääkkeet (suurin osa)
 • vatsahapposalpaajat ja -neutraloijat
 • antibiootit
 • virusten torjuntalääkkeet
 • keskushermostoa stimuloivat lääkkeet
 • hormonikorvaushoidot
 • immuunijärjestelmän estäjät
 • osteoporoosiin käytettävät aromataasin estäjät

Loppupäätelmä

Nyt tuntuu entistä vahvemmin siltä, että hankin magnesiumia, koska minulla on ollut käytössä neljän edellä mainitun lääkeryhmän tuotteita. Nykyisin käyttämiäni lääkkeitä on kolmessa ryhmässä. Varmaan olisi syytä myös tutkia, minkä verran sitä on elimistössäni. *Puhdin kautta testin saisi ilman lääkärin lähetettä, voisin koota oman testipaketin. Tästä pääset *Puhdin sivulle kokoamaan oman testipaketin. Minun vaan pitäisi mennä Mehiläisen laboratorioon Raisioon tai Turkuun. Matkaa tulisi vähintään 20 km. Yritän siis saada lähetteen paikallisen terveyskeskuksen laboratorioon, jonne on matkaa reilu kilometri. Itse magnesiumin voisin hankkia *hyvinvoinnin.fi verkkokaupasta. Kauppa on ihana, siellä on Suomen laajin valikoima luonnonkosmetiikkaa, vitamiineja, luontaistuotteita, luomutuotteita, urheiluravinteita sekä ekologisia kodin puhdistusaineita. Olen ajatellut Puhdistamon Triplamagnesiumia, jossa on kolmea eri magnesiumin muotoa, ja se imeytyy hyvin. Samasta paikasta saa myös Puhdistamon Super D-vitamiinia.

Tästä pääset *hyvinvoinnin.fi verkkokauppaan.

Hyvinvoinnin tavaratalo

*Tästä pääset tilaamaan magnesiumia ja tästä pääset tilaamaan D-vitamiinia.

Tässä vielä linkki alussa mainitsemaani artikkeliin https://turpaduunari.fi/magnesium-aktiivisesti-unohdettu-mineraali-osa-1/. Loppuihin aihetta käsitteleviin artikkeleihin pääsee helposti klikkaamalla artikkelin alussa olevan sisällysluettelon osia. Voin vain nostaa hattua kirjoittaja Ari Kaiholalle, hän on paneutunut erittäin monipuolisesti magnesiumiin ja sen vaikutuksiin elimistössä. Tuohon ihmeelliseen ja uskomattoman hienoon ”koneistoon”.

Hieno koneisto