Joulukuu

Joulukuu

Vuoden kahdennessatoista ja samalla viimeisessä kuukaudessa on 31 päivää. Kuukauden suomenkielinen nimi on alkujaan ollut talvikuu, joka merkitsi talven ensimmäistä kuukautta. Nimi joulukuu on otettu käyttöön 1600–1700-luvuilla, kun joulusta tuli vuoden tärkein juhla. Sana joulu pohjautuu muinaisgermaaniseen yule-sanaan, joka on muinaisgermaanien talvijuhla.

Toinen adventtisunnuntai

Vuonna 2022 päivä on 4. joulukuuta. Ensimmäisenä adventtisunnuntaina sytytettiin vasemmanpuoleinen toivon kynttilä, nyt sen rinnalle sytytetään rauhan kynttilä. Kolmantena adventtisunnuntaina ne saavat rinnalleen rakkauden kynttilän. Neljäntenä adventtisunnuntaina em. saavat kaverikseen vielä ilon kynttilän.

Itsenäisyyspäivä

Suomen Itsenäisyyspäivää vietetään 6. joulukuuta, vuonna 2022 päivä on tiistai. Suomi itsenäistyi vuonna 1917, kuuluttuaan sitä ennen autonomisena suuriruhtinaskuntana Venäjään 108 vuoden ajan. Kansakunnan kehitys, mullistukset Euroopassa ja suomalisten tahto itsenäistyä edesauttoivat saavuttamaan itsenäisyyden; Venäjä taipui maaliskuussa palauttamaan Suomen perustuslaillisen autonomisen aseman. Joulukuun 6. valittiin myöhemmin itsenäisyyspäiväksi; eduskunta hyväksyi tuolloin Svinhufvudin johtaman senaatin antaman itsenäisyysjulistuksen.

Päivään liittyy monenlaisia perinteitä, mm. tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotto, jossa kunniavieraina ovat sotiemme veteraanit ja lotat. Päivään kuuluu myös sankarihaudoilla käynti, Puolustusvoimien valtakunnallinen paraati ja ylioppilaiden soihtukulkue. Päivä on virallinen liputuspäivä ja monelle myös vapaapäivä.

Itsenäisyyspäivä

Jean Sibeliuksen päivä, suomalaisen musiikin päivä

Suomen kansallissäveltäjän, Jean Sibeliuksen, päivää vietetään 8. joulukuuta, joka on hänen syntymäpäivänsä. Vuonna 2022 päivä on torstai. Sibelius on kansainvälisesti arvostetuin ja tunnetuin säveltäjämme; hänen sävellyksiään on mm. Finlandia-hymni. Päivä on virallinen liputuspäivä.

Sibeliius

Kansainvälinen ihmisoikeuksien päivä

YK:n yleiskokous julisti vuonna 1950 joulukuun kymmenennen päivän ihmisoikeuksien päiväksi. Päivän tavoitteena on juhlistaa jokaiselle ihmiselle kuuluvia, kansainvälisillä sopimuksilla turvattuja oikeuksia. Tavoitteena on myös muistuttaa oikeuksiin liittyvistä velvollisuuksista ja vastuusta edistää ihmisoikeuksia.

Ihmisoikeudet

Kolmas adventtisunnuntai

Vuonna 2022 päivä on 11. joulukuuta.

Neljäs adventtisunnuntai

Vuonna 2022 päivä on 18. joulukuuta.

Neljäs adventtisunnuntai

Talvipäivänseisaus

Vuonna 2022 talvipäivänseisaus on keskiviikkona 21. joulukuuta. Päivä on tuolloin pohjoisella pallonpuoliskolla lyhimmillään ja yö pisimmillään; pohjoisessa vallitsee kaamos, koska aurinko ei nouse ollenkaan. Talvipäivänseisauksen jälkeen valoisa aika alkaa pidentyä, aluksi vain viisi minuuttia viikoittain.

Talvipäivänseisaus

Jouluaatto, joulupäivä ja Tapaninpäivä

Jouluaatto on 24. päivänä joulukuuta, vuonna 2022 se on lauantai. Sitä seuraavat 25. päivänä oleva joulupäivä ja 26. päivänä oleva Tapaninpäivä. Näinä päivinä useimpien perinteisiin kuuluvat yhdessäolo, joulukirkossa ja haudoilla käyminen, joulukuusi, -pukki, -lahjat ja erilaiset jouluruuat.

Joulu

Vanhan kansan luontotietoutta

  • jos pieni lintu lyö ikkunaan, tai tiaiset tiukuttavat, niin pian tulee tuisku
  • varis ja korppi ääntelevät talvella, kun suojasää lähestyy
  • ennen lumipyryä jäniksen jälkien välissä näkyy ylimääräinen viiru 

Tervetuloa vuosi 2023!

Uusi vuosi 2023