Matkailuajoneuvon keittiövarusteet

Matkailuajoneuvossa käytetään pääsääntöisesti samanlaisia keittiövarusteita kuin kotikeittiössäkin. Kotona vaan on yleensä paljon enemmän tilaa kokkailulle, ruokailulle, tiskaamiselle jne. verrattuna esimerkiksi asuntovaunun tiloihin. Kaikki kyllä onnistuu pienissäkin ympyröissä, kun on oikeanlaiset varusteet ja avoin mieli. Meillä on ollut kaksi asuntovaunua ja tämä artikkeli perustuukin niistä saatuihin kokemuksiin.

Asuntovaunun keittiö

Vaunun keittiötilat ovat kompaktit, mutta hyvin toimivat. Meidän nykyisessä vaunussa on kaasulla toimivat 3-liekkinen liesi ja jääkaappi, jossa on pieni pakastelokero. Jääkaappi toimii kaasun lisäksi myös sähköllä tai akulla, leirinnässä käytämme sitä sähköllä. Liesituuletin ja neliskulmainen tiskiallas kuuluvat myös varustukseen. Hanasta saa sekä kylmää että kuumaa vettä. Raikasvesijärjestelmä onkin tehty käyttöä varten. Sen desinfiointi kannattaa tehdä kerran vuodessa. Meillä siihen käytetään tabletteja, muitakin vaihtoehtoja on. Harmaille vesille tarkoitettu säiliö on hyvä myös puhdistaa, siihen on sitten omat aineensa.  Hellan ja tiskipöydän yläpuolella on kolme yläkaappia ja niiden alapuolella on viisi erikokoista laatikostoa sekä jätekaappi. Ilahduttavan usealla leirintäalueella on mahdollisuus lajitella jätteet. Ruokapöytää ympäröi muhkea istuinryhmä, josta voi samalla katsella myös televisiota. Istuinryhmän yläpuolelle on sijoitettu pienet, kätevät yläkaapit.

Perusvarustus

Meidän taloudessamme on kaksi kaksijalkaista ja yksi nelijalkainen karavaanari, ja tulemme toimeen aika vähäisellä keittiövarustuksella. Alkuun pääsee hyvin, kun on pari kattilaa, paistinpannu, kahvi/vesipannu, leikkuulauta, muutamia astioita ja ruokailuvälineitä sekä erilaisia keittiövälineitä. Varustusta voi kasvattaa pikkuhiljaa omien tarpeiden mukaisesti. Jos astioita ja välineitä tarvitsee paljon, kannattaa kiinnittää huomiota niiden materiaaleihin. Astiastoissa kannattaa suosia kevyitä, kestäviä ja helposti pestäviä materiaaleja. Esimerkiksi Orthexin valikoimissa on suorastaan tyylikkään näköisiä ja äärettömän monikäyttöisiä muoviastioita mm. mukeja, lautasia, kulhoja ja kannuja. Ja todella paljon kaikkea muuta, mikä auttaa pitämään matkailuajoneuvon tavarat hyvässä järjestyksessä. Kertakäyttöastioita voi pitää hätävarana.  

Meillä kahvimukit ovat keramiikkaa ja muille juomille on laseja. Kuten jo totesinkin, selviämme pienellä astiamäärällä, ja siksi olenkin halunnut käyttöön ”oikeat astiat”. Liikkumisen ajaksi ne on syytä suojata hyvin, koska kyyti on harvemmin aivan tasaista, ja joku saattaa kilahtaa helposti rikki. Lasit ja mukit säilyvät hyvin esim. pehmeästä kumista ja muovista valmistetussa telineessä. Meillä lasit ja mukit kiedotaan matkan ajaksi keittiöpyyhkeisiin. Käyttölautaset ovat muovia. Aterimet ovat ruostumatonta terästä ja muutkin keittiövälineet ovat samanlaisia kuin kotona käytettävät. Valmistamme kaiken ruuan liedellä, joten kannellinen paistinpannu, teräksinen kahvi/vesipannu ja kattila ovat käytössä päivittäin. Kahvi suodatetaan suodatinsuppilon avulla käsin suoraan kahvipannuun, tarvittavan kuuman veden keitämme kattilassa. Suunnitelmissa on aina välillä ollut hankkia joko termosmukeja tai kahvinkeitin termosmukilla, koska nautimme kahvia usein myös vaunun ulkopuolella. Toistaiseksi mennään vielä perinteisellä tyylillä.

Astioiden peseminen ja kuivaaminen

Vaunussa on helppo pestä joitakin pieniä tiskejä. Sitten kun pestävää alkaa olla enemmän, leirintäalueiden astianpesupaikat tulevat tarpeeseen. Yleensä samoissa tiloissa voi valmistaa ruokaa, ja alueilla saattaa olla vielä erillisiä grillauskatoksia. Markkinoilla on monenlaisia tiskivateja, esimerkiksi kokoontaitettavia/-painuvia ja valutusosalla varustettuja, myös ostoskori on kätevä tähän puuhaan. Niiden avulla astiat on helppo kantaa pesupaikalle ja tuoda ne sieltä pois; mukaan vaan oma tiskiharja ja astianpesuaine. Tulpallinen vati on kätevä, koska useinkin juuri tulppa puuttuu tiskauspaikoilta. Tästä pääset katsomaan kätevää *Kitchentime:lla myynnissä olevaa pesuvatia. Jonkinlainen siivousliinakin on hyvä olla mukana; tiskatessa aina roiskuu ja on miellyttävää jättää paikka siistiksi seuraavia käyttäjiä ajatellen.

Astioiden kuivausta varten myynnissä on tiskinkuivaustelineitä. Malleja on useampia, esimerkiksi kaksikerroksisia ja kokoontaitettavia. Meillä astiat kuivuvat yksinkertaisesti keittiöpyyhkeen päällä ja aterimet aterintelineessä. Olen nähnyt myynnissä myös mikrokuitua olevan astiankuivausalustan. Se on taiteltavissa, joten sen säilytys on helppoa.

Lopuksi

Tarjolla on lukematon määrä erilaisia, sekä koti- että matkailukäyttöön sopivia keittiövarusteita. Nettiä ja erilaisia kuvastoja selatessa nälkä ns. kasvaa syödessä ja tulee tunne, että juuri tuota ja tuota ja tuota tarvitaan meillä ehdottomasti. Sitten vaan täytyy laittaa jäitä hattuun ja miettiä, mikä onkaan se todellinen tarve. Sillä kuuluisalla maalaisjärjellä selviää todella pitkälle.